25-N. Dia Internacional per l’eliminació de les violències envers les dones

25 novembre 2021

  • Mural rocòdrom

Avui hem celebrat el 25-N a l’institut de manera transversal i implicant a tot l’alumnat seguint la iniciativa promoguda des de l’Àrea d’Igualtat i Drets Socials i el SAI de l’Ajuntament de Calafell. El plat fort ha estat la lectura d’un manifest elaborat per l’alumnat de sociologia de 1er de Batxillerat.

L’alumnat de Visual i Plàstica de 1er de Bat han dissenyat unes cares que han pintat els alumnes de 1er d’ESO gràcies al suport de les tutories. També han pensat frases per reflexionar sobre el tema.
A 3er d’ESO han fet cartells digitals que han imprès i els han dut a la concentració.

Des de l’optativa de Diversitat de 3er d’ESO i la SIEI també han elaborat cartells i pancartes molt xulos! Tot aquest material quedarà penjat als passadissos de l’Institut.

MANIFEST 2021

Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Des de fa 61 anys, el dia 25 de novembre és un dia de lluita per eliminar la violència sobre les dones, i encara que fa tant de temps que persistim en aquesta lluita, a hores d’ara, desafortunadament, segueix passant freqüentment, tant que podem dir que en el nostre país cada 8 hores una dona és violada. I en el que portem d’any s’han registrat entre 900 i 1000 violacions, sense parlar de totes aquelles que pateixen un maltractament diari. També cal dir que molts d’aquests casos de maltractament acaben en la mort de la víctima. Actualment han mort 36 dones a mans de les seves parelles o ex-parelles.
Per tal que ens adonem que això també passa en el nostre entorn, parlarem del cas de la menor violada a Igualada. L’adolescent de 16 anys va ser brutalment violada i agredida la passada nit de l’1 de novembre al sortir d’una discoteca. Els danys han sigut tan greus que ha hagut de ser intervinguda a quiròfan. Després d’haver estat agredida i violada, van deixar-la nua i inconscient al carrer a unes temperatures de 3 graus.
Aprofitem per dir que encara que molta gent a hores d’ara pensi que l’adolescent no hauria d’haver sortir de festa perquè això no li hagués passat, volem recalcar-li a aquesta gent que ho pensa,  que ja és hora que la culpabilitat en aquests casos deixi de recaure en les víctimes ja que l’únic culpable no és ningú més que no sigui el propi delinqüent i que les dones hauríem de poder vestir com més ens agradi, sortir de festa allà on vulguem, beure, ballar, anar i tornar a la hora  pel camí que vulguem sense necessitat que cap home es pensi que fem tot això per cridar la seva atenció.

Sovint quan escoltem parlar de la violència envers les dones pensem que només es tracta de una violència física per part de la parella ja que és el més comú. Però és evident que existeixen molts més tipus i àmbits, per exemple el maltractament psicològic, l’abús sexual, la violència econòmica, en l’àmbit de la parella, en el del treball, en el familiar, i en altres àmbits com per exemple al social o comunitari. Desgraciadament, com veieu són moltes les situacions on les dones ens podem veure perjudicades o assetjades i això és un greu problema que hem d’erradicar.

Moltes vegades, ens preguntem què hauríem de fer per solucionar-ho, les propostes que nosaltres creiem més encertades són per exemple: tractar i educar sobre aquest tema en les escoles des que som ben petits; augmentar la inversió de diners per part del govern per així desenvolupar un pla de millora, contractant a persones especialitzades que aportin aquest ajut a les escoles i institucions del nostre país. També des de la pròpia societat hem de millorar moltes coses, podem fer-ho a través de les xarxes socials, xerrades, punts de trobada etc.
Aquest és un treball que hem d’aconseguir lluitant tots junts, dones i homes.

Un dels principals problemes és que moltes vegades les pròpies víctimes no reconeixen que estan patint aquest maltractament. El no educar des de ben petits i donar la visibilitat necessària a aquest tema comporta que moltes vegades pensin erròniament que aquest maltractament és una mostra d’amor o de protecció. 
En aquests casos, la gent més propera és la que ha de veure-ho des d’una perspectiva més objectiva i ajudar a la víctima a sortir-se’n. 

Amb tot això volem fer-vos reflexionar sobre aquest important problema i plantejar-vos-ho com realment és. Lluitar contra aquesta xacra social, reivindicant el compromís de les institucions i de tots nosaltres per a què cap més dona sigui víctima de maltractament.
Esperem que sigui així, moltes gràcies per la vostra atenció.