25-N Ni Flors Ni Violes

23 novembre 2023

Per commemorar el 25N dia contra les violències masclistes, a l’Institut hem realitzar dues activitats: 

 – Una Intervenció feta als passadissos relacionada amb els feminicidis a l’Estat espanyol: 93 parells de sabates per cadascuna de les víctimes, amb els seus noms i dades. Podeu trobar més info a la web de l’Institut. 

SABATES ASSASSINADES

En el que portem del 2023 hi ha hagut 93 feminicidis, és a dir, 93 dones assassinades per la violència masclista. Aquesta intervenció als passadissos de l’Institut vol ser una denúncia a aquesta situació i visibilitzar no només una xifra escandalosa i inacceptable, sinó una xacra que cal eliminar de les nostres societats.

Als passadissos dels dos edificis trobareu 93 parells de sabates penjades. A la paret trobareu un panell informatiu amb informació de cadascuna de les dones mortes.

Els assassinats masclistes i la violència sexual són la punta de l’iceberg de la violència estructural que existeix com a conseqüència del patriarcat, és visible i explícita. Però no oblidem que existeix una violència invisible i implícita envers les dones: el control, les humiliacions, el sexisme, les discriminacions, les invisibilitzacions i un llarg etcètera.

Les violències masclistes, per tant, afecten a les dones i nenes de manera desproporcionada en tots els contextos polítics, econòmics i socials. Lluitar contra aquesta violació dels drets humans hauria de ser una prioritat per totes les institucions i àmbits de la nostra societat.

Commemorem amb aquesta intervenció el dia internacional contra les violències masclistes. El 25 de novembre de 1960 tres germanes conegudes com “las mariposas” van ser brutalment assassinades per ordres del dictador Rafael Leónidas Trujillo, a la República Dominicana, per ser opositores a aquest règim.

 – A les tutories visualització de dos vídeos que hem treballat a partir de debats a l’aula. El primer era el testimoni d’una adolescent que va patir violència masclista, i el segon “Sunshine” sobre no confondre l’amor amb l’abús. 

També s’ha comentat el iceberg de les violències masclistes: visible, invisibles, explícites i implícites.  

Recordeu que podeu deixar les vostres denúncies, suggeriments i propostes a les bústies que hi ha als dos edificis o al correu niflorsnivioles@inscamidemar.cat

Comissió Ni Flors Ni Violes.